Pedagógus Életmű-díjat vehetett át iskolánk volt tanára


Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése 2019.06.21-én Pedagógus Életmű-díjban részesítette Szeged három nyugdíjas pedagógusát:

MÉSZÁROS JÁNOSNÉT a Klebelsberg Telepi Óvoda vezetőjét,  KÁSA FERENCET a Szegedi Dózsa György Általános Iskola testnevelő tanárát és TIHANYI KLÁRÁT aki a Kiss Ferenc Erdészeti Szakgimnázium tanára és igazgatóhelyettese volt nyugdíjazásáig.

A három kitüntetett pedagógussal készített riportot a Szegedi Tükör 2019. június 22-i számában olvashattuk.

Tihanyi Klárával készített interjú az alábbi:

„A tudás mindig megújul, akár a természet”

Tihanyi Klára hatszor volt osztályfőnök , 9 évig igazgatóhelyettesként is dolgozott a Kiss Ferenc Erdészeti Szakgimnáziumban, ahol 1981-től, 37 éven keresztül tanított. Tavaly szeptemberben vonult nyugdíjba. Szeged városa pedagóguséletmű-díjjal jutalmazta.

A kiskőrösi születésű Tihanyi Klára már kisgyermek korában szívesen játszott iskolásat, ő volt a tanár néni, a babái pedig a tanulók. Szerette a természettudományokat, matematika–fizika szakos tanári diplomát szerzett, így valóra válthatta élete nagy álmát: pedagógus lett.

– Nagyon szép pillanatokat éltem meg a családom, a barátaim, a kollégáim és a tanítványaim körében. Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen egész életemben azt a munkát végeztem, amit szeretek – vallja a Kiss Ferenc Erdészeti Szakgimnázium tavaly nyugállományba vonult tanára.

Tihanyi Klára 1981-től tanított a Kiss Ferenc Erdészeti Szakgimnáziumban
(fotó: Szabó Luca)

Ars poétikájának megfogalmazásához egy híres klasszika-filológus professzor, Ritoók Zsigmond mondását hívta segítségül: „Nagyon kell szeretni azt, amit tanítunk, s azt, akit tanítunk. A többi már jön magától.”Negyven évig tanított ennek szellemében, és most egy igen gazdag szakmai pályát zárt le. Persze rengeteg terve van, hiszen szeretne jól megtanulni angolul, sakkórákat vesz, hogy partikat játszhasson hatéves unokájával, és az informatika világában is próbál lépést tartani a XXI. századi ismeretekkel.

– Nagy megtiszteltetés, hogy Szeged városa pedagóguséletmű-díjjal tüntet ki – mondta Tihanyi Klára, aki hosszan mesélt arról, miért szereti Szegedet. – A legfontosabb talán az a körülmény, hogy aki erdészeti iskolában tanította le az életét, az nagyon ragaszkodik a természethez, a nagy, zöld parkokhoz, a fákhoz, bokrokhoz, az itt élő állatokhoz. És mindez megtalálható Szegeden, ezért soha nem jutott eszembe másik városba költözni. Ráadásul Szeged Magyarország egyik tudományos fellegvára, ahol a tudás mindig megújul, akár a természet.

Szincsok György

A Pedagógus Életmű-díjjal együtt Tihanyi Klára egy oklevelet és Szeged város címerével díszített pecsétgyűrűt vehetett át.

Gratulálunk Tihanyi Klára tanárnőnek,  jó egészséget és hosszú nyugdíjas éveket kívánunk!

Sprájcer Pál Zoltán

 


 

 

 

Forrás:
https://szeged.hu/hirek/29311/a-tudas-mindig-megujul-akar-a-termeszet


Skip to content