Stockholm Ifjúsági Vízdíj országos döntő


Az 1997-ben alapított Stockholmi Ifjúsági Víz Díj (Stockholm Junior Water Prize, SJWP) a legismertebb nemzetközi ifjúsági díj a vízügy területén. Ezen a különleges, magas színvonalú versenyen, ami része az évente megrendezett Víz Világhétnek, hatalmas megtiszteltetés részt venni. Védnöke Viktória, a svéd koronahercegnő, aki találkozik a döntő résztvevőivel és személyesen adja át a győztesnek járó díjat, mely 15.000 dollár és egy kristályszobor. A győztes iskolája 5000 dollár jutalomban részesül. A második legjobb pályamű készítője egy ún. Diploma of Excellence kitüntetést és 3000 dollár pénzjutalmat kap. A stockholmi döntőben, mely angol nyelven zajlik, az egyes országok versenyének első helyezettje indulhat. Világszerte minden évben több ezer, 15-20 év közötti, középiskolás fiatal vesz részt a selejtezőkön. Az esemény egyúttal kiváló eszköze a víz-, illetve a környezet védelmére, a környezettudatosságra irányuló figyelem felkeltésének.

Iskolánk először vett részt ezen a megmérettetésen. Juhász Marcell és Papp Dénes (11A) a „Restoration of enviromental damage caused by the Tisza river regulations and drainage for agriculture and forestry” című pályamunkájukkal bejutottak a második fordulóba, majd végül az országos döntőbe is. Ide már egy 20 oldalas angol nyelvű dolgozatot kellett benyújtanunk.

A döntőre csak a legjobb dolgozatok íróit hívták be. Ide egy posztert kellet készíteni, és a zsűri előtt elő kellett adni a dolgozat összefoglalóját angolul.

Marcell és Dénes kiválóan szerepelt, így a versenyről végül az országos 4. helyezést sikerült elhoznunk.

Kis-Rózsa Valentina
felkészítő tanár


Skip to content