Darvadozás 2018 november 10.

Ezen a gyakorlaton Fehértóra mentünk, ahol jelenleg is zajlik az évszakra jellemző daruhúzás. Odaérve egy természet- és madárvédelemmel foglalkozó csapat várt minket, akik a program szakmai tartalmát biztosították a kiérkezők számára. Ők egész nap a kihelyezett madárhálóból behozott madarakat vizsgálták, mérték és gyűrűzték meg, majd engedtek szabadon. A folyamat során láthattunk egy Ljuljanából érkezett függőcinegét, illetve szokványosnak mondható szén- és kékcinkét, és egy barkós cinegét is.

Ezek után megtekintettünk egy nagyon szép, és teljesen új videó filmet a darvakról, ami egy egész évi életciklusukat ölelte föl.  Ebből a filmből többek közt arra is választ kaphattunk, hogy miért is olyan fontos a vizes élőhelyek védelme, hiszen ezek a csodás madarak észak Európában, vizes, mocsaras helyeken költenek. Megismerkedhettünk azzal a hatalmas úttal, amit a darvak vonulásuk útján bejárnak, és megtudhattuk, hogy védelmükkel nem csak hazánkban, de szerencsére a telelő-, és költőhelyeiken is nagyon sokat foglalkoznak szakemberek.

A film végeztével az egyik madarásszal végigjártuk a környező mezőt, megfigyelhettük a vadászó barna réti héját, lilikcsapatokat, kárókatonákat. Végül a pallósoron kimentünk magára a tóra is, ahol nagy pólingokat láttunk.


Csóti Viola (10B), Kis-Rózsa Valentina

Skip to content