Beporzók napja a Kiss Ferenc Erdészeti Szakgimnáziumban


A világon mindenhol a rovarvilág egészében nagy pusztulást észleltek, és a beporzó rovarok (köztük a háziméh) száma, valamint a beporzás sikeressége is csökkent. A beporzás nem akármilyen természeti jelenség, ökoszisztéma-szolgáltatás. A zárvatermő virágos növények a 200 millió éve kezdődött Jura időszakban indultak robbanásszerű fejlődésnek – az őket beporzó szervezetekkel koevolúcióban. A szél- és vízbeporzású növényeken kívül minden más zárvatermő megtermékenyítése állatok, és most már kényszerűségből az ember közreműködésével történik. Riasztó az a kontraszt, ami a koevolúció százmillió éveiben és az antropogén pusztulás évtizedekben mérhető időszaka között van.

A beporzó rovarok fontosságára szeretné felhívni a figyelmet az az egyéni kezdeményezés, melynek célja, hogy március 10-ét vegyük fel a jeles napok sorába, és szenteljünk pár gondolatnyi időt a beporzók védelmére.

Iskolánk március 10-én – támogatva a kezdeményezést – mézfajta felismerő versenyt rendezett, és a beporzókkal kapcsolatos kérdőívet állított össze. E két versenyszámban legjobban teljesítő versenyzők: Farkas Tibor és Pap Mihály voltak, akik díja egy üveg akácméz volt. Gratulálunk nyereményükhöz!

Amennyiben további információkra kíváncsi a beporzókkal és a kezdeményezéssel kapcsolatban, látogasson el az alábbi weboldalra:

http://www.beporzoknapja.hu/

 

 

Svéda Gergely Róbert

Erdőmérnök tanár, gyakorlati oktatásvezető 

Skip to content