Tanulmányút a Pilisi parkerdőben

2018. február 20-án és 21-én a Pilisi parkerdő Zrt. visegrádi erdészetében vettünk részt tanulmányúton. A hirtelen létrejött hóhelyzet kissé megnehezítette a program lebonyolítását, de végül sikeresen bemutatásra kerültek a természetközeli erdőgazdálkodás különböző fogásai.

Szó esett többek között a folyamatos erdőborítás fontosságáról. A laikusok számára egy tarvágás könnyen visszatetszést válthat ki az erdészszakmával szemben, mivel csak a „kipusztított” erdőt látják benne. A folyamatos erdőborítást a parkerdő az örökerdő gazdálkodás alkalmazásával igyekszik megvalósítani. Számukra ez különösen fontos az erdei turizmus mértéke miatt.

Ezek után különböző kíméletes közelítési módokat szemlélhettünk meg. Először egy kötélpályát, melynek „nagytestvérét” már nem tudták gazdaságosan üzemeltetni, azonban a kisebb pálya jó szolgálatot tesz nehezebben megközelíthető terepen.

Később egy csúszdát és a lovas közelítés menetét tekinthettük meg.  Mindkettő igen érdekes, sajnos ma már háttérbe szorult eljárás. Lélegzet elállva néztük, ahogy a hatalmas, hidegvérű állatok a meredek lejtőkön maguk mögött termetes rönköket vonszolva haladtak lefelé.

Ezután a láthattuk a pilisi egységrakatos technológia gyakorlati alkalmazását, melyről már sokat hallhattunk.

Szállásunk a gyönyörű, havas tájon, egy sípálya mellett volt, ahol kényelmes faházakban tölthettük az éjszakát.

Másnap egy túraútvonalon haladtunk végig, melyen a nagy hó miatt nehézkes volt a haladás, de ez sem szegte kedvünket. A túra során állomások között haladva végignézhettük különböző példákon levezetve, hogyan kapcsolódik össze a természetvédelem és az erdészetek munkája.

Délután egy fűrészüzembe látogattunk, ahol annak különböző gépeit vettük sorra.

Estére mindannyian számos élménnyel gazdagodva térhettünk vissza Szegedre.

Ragadics Péter
13/A osztályos tanuló 

Skip to content