Országos Ifjúság Vadászvetélkedő – 2017

A 2017-es vadászvetélkedőt Csongrádon rendezték meg, a Bársony István Mezőgazdasági Szakképző Iskolában. Az iskola tanárainak és diákjainak köszönhetően, egy nagyon jó hangulatú versenyen vehettünk részt. Kitűnő szállásunk volt és az étkezés is teljes mértékben kifogástalan volt. Az ország nyolc legjobb szakmai iskolájából jöttek versenyzők és csapatok, velük vettünk részt ezen a versenyen. A versenyszámok megkezdése előtt minden csapat kihúzta a saját sorszámát, így a nyolc csapat 24 embere közül mi voltunk a kettes csapat (azon belül is a négyes, ötös, hatos, egyéni sorszámot kaptuk). A vadászvetélkedő egy anonim verseny, így amikor megjelentünk egy versenyszámnál, ezeket a számokat diktáltuk be.

Az első versenyszám a lövészet volt, és a csongrádi lőtéren került megrendezésre. Egy 0.22-es Long Rifle fegyverrel kellett 50 méterről 10 db disznó alakú bukó célt eltalálnunk, majd egy skeet pályán sörétessel 10 db korongot meglőnünk. Ez jól sikerült mindhármunknak, sőt Ragadics Péter eddigi egyik legjobb formáját hozta, miután 10 korongból hetet eltalált. A versenyszám végeztével a kísérő tanárok megbeszélést tartottak, ezalatt mi megnéztük a növény, termés, és állat felismerési anyagokat. Ezzel az első napra tervezett feladatokat teljesítettük, az estét vacsorával zártuk.

Másnap reggeli után a városháza dísztermében egy ünnepélyes megnyitót tartottak, amire a verseny résztvevői is hivatalosak voltak. A délelőtti versenyszámokat egy külön teremben tartották, ahol két versenybíró felügyelt bennünket. Az első egy írásbeli teszt volt, amely egy 50 kérdéses feladatsort tartalmazott. Ezt követte egy etika teszt, amiben 10 kérdésre kellett választ adnunk. Az írásbeli tesztek befejeztével, következett a kép és hangfelismerés verseny. 10 kutya képet, 10 madár röpképet, 10 nyomképet, 5 kürtjelet, 10 madár és emlős hangját, apró és nagyvad találatjelzését kellett beazonosítanunk, végül pedig a szakmai kifejezések háromnyelvű ismerete következett. Ebéd után gyakorlati feladatokkal folytatódott a napunk. A növény és mag felismeréssel, illetve az állat felismeréssel kezdtünk, ezután a fegyver-összeszerelés következett, ahol bekötött szemmel egy szétszedett kispuskát és egy sörétes fegyvert kellett összeraknunk. A feladatsort csapda élesítéssel,  majd fűrész szereléssel folytattuk. Ebben a versenyszámban mindhármunknak teljes pontszámot sikerült elérnie. A következő egy lánckímélő vágás volt, ebben közepes teljesítményt nyújtottunk. A nap utolsó feladata a trófeabírálat és távolságbecslés volt. Egy őz, egy gím és egy dám trófeát raktak ki különböző távolságokra és meg kellett mondanunk egy kereső távcső segítségével az egyed korát, lőhetőségét, súlyát, távolságát.  A verseny utolsó napján visszatértünk a városházára. Az zárófeladat amit teljesítenünk kellett az egy szóbeli megmérettetés volt. Egyszerre négy versenyző és öt bíró volt bent a teremben. Egy élő kamerába kellett felelnünk, amelyen keresztül egy másik teremben a felkészítő tanárok figyeltek minket. 5 témakörből kellett egy-egy tételt kihúznunk melyek a következők voltak: vadgazdálkodás, erdészeti ismeretek, vadászat, fegyvertan, természetvédelem. A szóbelin mindhárman jól teljesítettünk, ezzel a feladattal ért véget a verseny. Ebéd után jött az eredményhirdetés csapat, egyéni és összevont kategóriákban. Csapatversenyben első helyezett lett Sopron, második Csongrád, harmadik Mátrafüred. Egyéniben első Sopron, második Mátrafüred, harmadik Csongrád. A mi csapatunk hatodik helyezést ért el. Egyéniben Kiss Bence 13. , Huszta István 15., Ragadics Péter 18. helyezett lett.

Köszönjük, hogy részt vehettünk a versenyen, egy páratlan élménnyel és új barátokkal lettünk gazdagabbak.

Külön köszönettel és elismeréssel tartozunk felkészítő tanárunknak Juszku Istvánnak, akinek a segítsége és iránymutatása nélkül nem tudtunk volna felkészülni a vetélkedőre!

Kiss Bence Balázs

14.A osztályos tanuló

Skip to content