Atkai horgásztábor

Mint eddig minden évben, így idén nyáron is megrendezésre került a Dékány Szabolcs által szervezett iskolai horgásztábor. 

Helyszíne az Atkai Holt-Tisza volt, mely egy 107 hektár nagyságú, 5 m átlagmélységű mentett oldali Tisza holtág. A vízre jellemző hogy szép pontyállománnyal büszkélkedhet, hisz rendszeresen telepítenek bele pontyot, valamint kisebb mennyiségben keszeget és rablóhalat. Sajnos a törpeharcsa is elég nagy mennyiségben elszaporodott a területen.

A tábor 2017. július 24-től 29-ig tartott, szálláshelyünk a halőrház melletti horgászház volt, ahol nagyon ideális környezetet biztosítottak számunkra a horgászathoz és a kikapcsolódáshoz. 

Első napunk nagyrészt a bepakolással telt el. Voltak, akik nem bízták a véletlenre, és egy utánfutónyi felszereléssel készültek, hogy biztos ne maradjon semmi fontos dolog otthon. Délután hozzáfogtunk a horgászathoz. Szabolcs ez idő alatt egy nagyon finom bográcsos lecsót készített nekünk, amihez természetesen mi is hozzájárultunk a hozzávalók megpucolásával és felaprításával.

A hét első 1-2 napján nem igazán sikerült sok méretes halat fognunk, bár örömömre én két szebb pontyommal beszállhattam a közös halászlébe, amit csütörtökön főztünk meg. Ezen a napon néhány iskolai tanárunk is tiszteletét tette egy beszélgetős délutánra.

Nem maradhattak el a halőrház körüli munkálatok sem, melyekkel a horgászegyesület kedves gesztusát igyekeztünk viszonozni, mivel a tábor alatt térítésmentesen szállásunkat és a horgászati lehetőséget is ők biztosították. Ezen munkák során fűkaszáltunk, és az utakra belógó fás szárú növényzetet nyírtuk meg.

A tábor vége felé már megmutatta magát néhány egészen szép ponty is, melyek a megszokott épphogy 32 centis méretesektől eltérően akár az 5 kilót is elérték.

Az éjszakai horgászatok alatt nem volt több kapásunk, mint napközben, így legfeljebb hajnali 1-2 óráig voltunk kint a stégen. A fiúk egész éjszaka be voltak dobálva, mivel az elektromos kapásjelző úgyis csipog, ha valami elvitte a csalit, azonban nem igazán kellett felkelniük az ágyukból. Én részemről leginkább pontyoztam 2 bottal és szerencsémre néha egy-egy szebb dévért is fogtam a „büdös kukoricával”. A kisebb méretű pontyok rendszeresen megszólaltatták a nyeletőfékem, így nem unatkoztam.

Számomra az atkai horgásztábor egy kihagyhatatlan lehetőség, ezért ha tehetem, minden évben részt veszek rajta, és azt hiszem az idei évre vonatkozóan elmondhatom, hogy összességében megint egy nagyszerű hetet zártunk. Kisponty volt sok, na meg hússzor annyi törpeharcsa, de a halászlé isteni volt, a társaság szuper, a környezet gyönyörű, és a halak is megmutatták, hogy bizony vannak köztük nagyobbak. 

Nagyon remélem, hogy jövőre is sor kerül a tábor megrendezésére valamint, hogy az ideinél valamivel nagyobb létszámban jelentkeznek majd diákok, hiszen ez egy nagyon jó lehetőség, amit kár kihagyni.

                                               Grácin Edit

13. A osztályos tanuló 

Skip to content