Szabadkai irodalmi kirándulás

Hétfőn reggel Ladányi Éva tanárnővel nyolcan indultunk útnak Szabadkára az iskolai kisbusszal. Elsődleges célunk a Kölcsey Ferenc  Szónokverseny volt,   valamint  az, hogy a várost megnézzük irodalmi és építészeti szempontból is, hiszen itt nőtt fel Csáth Géza és Kosztolányi Dezső is.

Először a szónokversenyen vettem részt, ami izgalmas volt, de a kirándulás érdekesebb része ez után következett.

A verseny után megnéztük azt a kertet, mely Csáthot A varázsló kertje című novella megírására ihlette, sajnos mára már egy elhanyagolt ház elhanyagolt kertje.

Ezután megnéztük a gyönyörű, szecesszió stílusban épült városházát.(hasonlót láttam Marosvásárhelyen és Nagyváradon is). Erre az építészeti stílusra jellemző a stilizált virágfolyondárok, állatmotívumok, az olajzöld, lila, rózsaszín színek használata. A számunkra legszebb és legismertebb  szegedi a Reök palota is ugyanebben a stílusban épült. A városházát 1908 és 1912 között építették és kapta meg mostani formáját.  Sikerült belülről is megnéznünk, érdekes volt, hogy az üvegeken híres magyarok portréi voltak (például Rákóczi, Széchenyi, Kossuth).

Majd megnéztünk Szabadkán még jó pár szecessziós épületet, és a színházakat. Igazán értékes látnivalókkal van tele a városközponzt.

Szabadka után hazafelé megálltunk a Palicsi-tónál. Az itt feltáruló látványt én nem tudom leírni, de Tolnai Ottó Az azúr talpú Krisztusban nagyon szépen lefesti.

Mindenkinek kívánom, hogy legyen hasnonló élményben része, látogassa meg Szabadkát és a Palicsi-tavat!

Kuna Máté

11. osztályos tanuló 

Skip to content