Svédország

Idén ősszel az iskola egy csoportjával tanulmányi kiránduláson vehettünk részt Svédországban.

Az utat autóval tettük meg, mely magában felért egy kalanddal. Sassnitzi komp utunk után az első igazi vadász programra Söderhamn melletti szigetvilágban került sor. Itt faházakban laktunk s csónakokkal vittek ki minden alkalommal a helyszínekre, ahol különféle madarakra vadászhattunk az ottani szokások szerint. A partra voltunk kivezényelve, s rejtő hálók mögül, ’lesből’ tettük meg a lövéseket. Igen érdekes két nap után Östersundba utaztunk, ahol megmutatták miként lehet a jávorszarvasokat tartani, és mi jellemzi őket, valamint a svéd vadászati kultúrával ismerkedhettünk meg. Igen feltörekvő, fiatal szervezetük a vadászati kamara, melynek kirendeltségét látogattuk meg, s ahol rengeteg információhoz juthattunk. A helyi szokások, elvek szerint a vadászatok nem az elejtésről szólnak, hanem a hangulatos kirándulásokról, embert próbáló hegyi, vagy erdei túrákról, a természet közeli vidékekről, azoknak felfedezéséről, a vad különböző módszerekkel történő nehéz felkutatásáról. A vadászati feltételek azonosak a mieinkkel, elvi és vadgazdálkodási eltérések a szembetűnőek. Az elejtési módszerek és az, hogy a vadászatok során milyen gyakorisággal használnak kutyákat igen érdekes. Az alap gazdálkodási felállás szerint kint minden vad védett, kivéve azt az ötven fajt, melynek vadászati idénye van. Jog szerint a védettek az állam tulajdonában vannak, a lőhető fajok is, amíg az elejtő birtokába nem kerülnek. Ugyanolyan értéket képvisel náluk minden vad, ugyanúgy utánkeresnek minden apróvadat, mint akár egy jávort. Átlagban egy vadászuk huszonhat napot tölt vadászattal évente, mely alatt egyetlen egy vadat zsákmányol. Lakosságra vetítve éves szinten hetven kilogramm vadhús jut egy emberre.

Az utolsó napokat a hegyekben töltöttük, Medstuganban. Jávorszarvas cserkelések, hajtás, fajdvadászatok, illetőleg lékhorgászatok alkották a programot. Itt terepen figyelhettünk meg jávorszarvasokat, de elejtésre nem került sor.

Hatalmas élmény volt ez az időszak, s a csapat nevében ezúton is szeretném megköszönni a lehetőséget, hogy részt vehettünk benne.

Turuczki Balázs István

14/B osztályos tanuló


Skip to content