Erdésztábor

Az erdésztábor minden évben július első hetében kerül megrendezésre. Idén július harmadikától július nyolcadikáig voltunk a Bakonyban.

Szállásunk Huszárokelőpusztán, a Bakonyerdő Zrt. erdei iskolája volt. Huszárokelőpuszta Bakonybél és Bakonykoppány között, a hajdani betyárok búvóhelyéként híres Gerence-patak völgyében fekszik. Itt többféle lehetőség van a délutáni szabad idő eltöltésére, lehet sétálni a környéken, ami igazán látványos tájat és különleges élmény nyújt az arra kirándulók számára. Emellett lehet az erdei iskola területén csocsózni, asztaliteniszezni, focizni.

Első nap, miután elfoglaltuk a szállást, azután elsétáltunk egy közeli magasleshez, ahova bármikor kimehettünk vadlesre. Útközben Sisák Tanár Úr bemutatta az ottani adottságokhoz tartozó növényfajokat.

Kedden voltunk a Hubertlakon, ahol egykoron az Eszterházy-gróf emeletes vadászkastélya állt, a hubertlaki vadászkastély. Helyén ma vadászház áll. Tőle nem messze található a Huzbertlaki- tó, melyben elárasztott fák csonkjai szakítják meg a csillogó víztükrét. Látványa miatt nevezik bakonyi Gyilkos-tónak. A séta után az erdei iskola udvarán tüzet raktunk, és hangulatos sütögetés kereteiben töltöttük el az első estét.

Hétfőn reggeli után, köszöntőt hallhattunk rövid eligazítással egybekötve. Minden reggel nyolc óra körül indultunk az erdésszel, aki mellé be lettünk osztva. A feladat leginkább jelölés volt, emellett volt, aki magtermő állományt festett, közelítő nyomot jelölt ki, vételezett, vagy szórót etetett. Az erdésztáborban töltött idő alatt volt aki egész héten ugyanazt csinálta, de olyan is, akinek minden napra más feladat jutott. Ebben az öt napban rengeteg tapasztalatot szerezhetünk, hiszen beleláthatunk az erdészek mindennapi életébe, és sokat tanulhatunk a szakmával kapcsolatban.

A csütörtök este volt a legkülönlegesebb, hiszen aznap vadászni mentünk. Egyesével- kettesével kerültünk a vadászok melle. Sok vadat láttunk aznap este, kisebb-nagyobb sikerrel. A vadászat sikeresen zárult, terítékre került egy vaddisznó.

Utolsó nap leginkább kirándulással telt. Megnéztünk néhány helyi nevezetességet: Boszorkány-hegy, Cuha-völgyöt, melyben a Cuha-patak folyik, közel 4 kilométer hosszan és számos védett növény- és állatfaj otthona; voltunk a Kőris-hegyen a Vaja Péter kilátónál, mely a Bakony legmagasabb pontján, 709 méter magasan található; megnéztük Magyarország legszebb vasútvonalát amely

Porva-Csesznek és Vinye között három alagúton és kettő völgyhídon halad át.

Farkas Judit

12/B osztályos tanuló


Skip to content