Élményeim a Kitaibel-döntőn

A tavalyi Kitaibel verseny Csongrád megyei fordulóját megnyertük, így idén  októberben Zomborácz Somával részt vehettünk az országos döntőn.

A verseny felkészülési anyagát az Élet és Tudomány, és a Természetbúvár újságok cikkei adták, valamint a szervezők által összeállított fajfelismerés ppt.

A versenynek a Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári kara adott otthont.  Már a megérkezéskor átéreztük az egyetemi környezet hangulatát. A regisztráció után volt lehetőségünk a kiselőadást elpróbálni. A megnyitó és a verseny első fordulója az egyetem nagy előadótermében (Auditorium Maximum) volt.

Az első feladat a fajfelismerés, melyben 20 fajt kellett felismerni. A nehézséget az jelentette, hogy neveikhez a latin nevet is párosítani kellett. Erre a feladatra egy előzetes fajlista alapján tudtunk felkészülni. A második feladatban a kiadott cikkek ismeretét mérték egy teszt formájában.  A tesztben feleletválasztós kérdések voltak-összesen 35. Itt főként a fogalmakról és területekről szóló cikkek kerültek előtérbe.  A pénteki napon ennyi feladat volt, ezután szabadidő, majd a vacsora következett, mely az egyetem saját éttermében volt.

Az otthoni felkészülés részét képezte a kutatómunka és a kiselőadás elkészítése, melyet szombat délelőtt mutathattuk be a szakmai zsűrinek. Az időkorlát öt perc volt, ebbe kellett belesűrítenünk mondanivalónkat. A végén a zsűri belekérdezhetett. Az előadások után összesítették az eddigi feladatok eredményeit, melyek alapján kiderült, hogy kik jutnak be a döntőbe. Ez alatt mi ebédeltünk. Én az eddigi teljesítményem alapján 9. lettem, így sajnos nem jutottam be a döntőbe, de Soma 4. helyével bejutott. Rá további felkészülés várt a szóbeli döntőig.

A szóbeli döntőn került sor Kitaibel Pál életére, melyről egy totóban kérdezték a döntősöket. A következő feladatban minden versenyző húzott egy cikkcímet, melyről előbb írnia, majd beszélnie kellett a zsűrinek. Itt volt igazán nagy szükség a cikkek alapos ismeretére, mert a zsűri a lényegtelen részletekbe is belekérdezett, ami általában nehézséget okozott a résztvevőknek. Ez után dőlt el, hogy ki nem folytathatja a versenyt, itt sajnos Soma is kiesett. Pontegyenlőség lett, ezt a problémát egy nyomfelismerési feladattal oldották meg. Kár, hogy nem rakták be korábban, mert nekünk nagy segítség lett volna.

A verseny alapos felkészülést igényelt, de megérte a fáradozás, mert sok hasznos, szakmánkkal kapcsolatos ismeretre tehetünk szert. Az egyetemen eltöltött hétvége nagy élmény volt számomra, ehhez hozzájött a kisalföldi táj szépsége, így egy kellemes hétvégével gazdagodtam a verseny által.

                                                                                               Halász Gergely

10/B osztályos tanuló


Skip to content