Erdészeti Gépész Országos Verseny

A versenyre való készülést már 2016 nyarán elkezdtük, ekkor még 5 főből állt a csapat.

Szeptemberben kezdődött a számonkérés az elméleti részből. A tesztek után még 5-en láncfűrész-szerelést mutattunk be az iskola összes osztályában, ami később a versenyen segített. A szerelésen esett ki 1 ember a csapatból.

Szinte minden délután az órákat követően jártunk ki az iskola csemetekertjébe gyakorolni a versenyszámokat, amik a következők: láncfűrész szerelés, szabályos hajk és döntés, gallyazás, lánckímélő darabolás, kombinált darabolás. A felkészülés mindig jó hangulatú volt. Főleg, amikor Pálinkó tanár úr jött el hozzánk, az iskolába a verseny előtti napokon.

A Dr. Szepesi László Erdészeti Gépész Országos Versenyt az erdészeti iskoláknak hirdetik meg minden évben. Egy iskola akár több 3 fős csapatot is indíthat. Ez a verseny inkább a gyakorlati versenyszámokra helyezte a nagyobb hangsúlyt.

Október 12.-én délben indultunk el Piliscsabára, a 4 versenyző és a kísérő tanár: Molnár István, Papp Máté, Puskás Győző, Janicsák Lénárd és Szirovicza Roland. Út közben többször is megálltunk pihenni, de a legemlékezetesebb az Üvegtigrisnél volt, ami pár km-re található Piliscsabától.

Mikor megérkeztünk, elfoglaltuk a szállást, ami a piliscsabai Béthel táborhelyen volt, az iskola hátsó bejáratától nem messze. A beköltözés után volt a pályabemutatás.  A szervezők segítségével mehettünk végig a versenypályán. A vacsora után volt a tanári megbeszélés, ekkor dőlt el, hogy ki az a 3 fő a csapatunkból, aki a következő napon versenyezni fog.

Október 13: Az írásbeli reggel 8 órakor kezdődött. Kérték, hogy hamarabb érjünk oda, mert a versenysorszámokat is ekkor húztuk ki. Már itt is észrevehető volt, hogy nem volt elég alaposan megszervezve a verseny. Az írásbeli után megebédeltünk, megbeszéltük az írásbeli kérdéseket, válaszokat. A gyakorlati számok délután kezdődtek.

Innentől már csak a sorszámunkat lehetett tudni, a szervezők elvileg megtiltották a bíróknak, hogy a versenyzőket az iskolájukról kérdezzék. Ezzel szemben pl. tőlem az összes versenyszámnál kérdezték, hogy melyik iskolából jöttem, ami eléggé zavaró volt.

Sajnos nem a pontosságért, hanem a gyorsaságért járt a több pont.

Október 14: A szóbeli négy részből állt: növényfelismerés, gépalkatrész jellemzés, karbantartás, fafaj jellemzés.

A verseny szoros volt, pár másodperc döntött a helyezéseknél. Az 5. helyet tudtuk elhozni Piliscsabáról.

Köszönjük a támogatást az iskolának, a felkészítést Dr. Pálinkó Mihálynak, Szirovicza Rolandnak és Tóth Miklós Mihálynak!

Janicsák Lénárd

14/A osztályos tanuló


Skip to content