Országos Ifjúsági Vadász Vetélkedő

Idén, 2016 szeptemberében, 25. alkalommal volt megrendezve a Vadász Vetélkedő. A Jubileumi verseny házigazdája ezúttal Sopron volt. Hét, háromfős csapat indult a versenyen, hét iskolából, Sopronból, Mátrafüredről, Szegedről, Csongrádról, Kaposvárról, Szőcsénypusztáról, Barcsról és Szombathelyről.

Az első versenynapon 21.-én, szerdán délelőtt a himodi lőtéren rajtszámot húztunk, majd végrehajtottuk a bukócéllövészetet illetve a koronglövészetet. Este az eligazítás után pedig megtekinthettük a növény- és állatpreparátumokat.

A második versenynapon 22.-én, csütörtökön délelőtt megírtuk a szakmai elméleti totót és a vadászetikai tesztet, majd a felismerés versenyszámokat és a háromnyelvű vadászati szakkifejezéseket. Ebéd után, a Fáber-réten végrehajtottuk a terepi versenyszámokat. Vacsora után rövid összesítőt kaptak a csapatok az addig elért pontszámokról.

A harmadik versenynapon 23.-án, pénteken reggeli után a szakmai szóbeli verseny következett. A szóbeli eredmények rögzítése után volt a záróünnepség és az eredményhirdetetés. Minden csapatnak bőségesen jutott a különféle ajándékokból és nyereményekből. Többen nyertünk tar vad és trófeás nagyvad kilövést, valamint vaddisznó vadászatot is.

A versenyre való felkészülést már 2015 decemberében elkezdtük. A vetélkedő előtti két hónapban, augusztusban és szeptemberben pedig fokozott erővel a gyakorlati versenyszámokra koncentráltunk. Négy lőtéren is lehetőségünk nyílt a gyakorlásra. Sokat jelentett, hogy olyan nagy tapasztalattal rendelkező sportlövőktől tanulhattunk, mint Boros József, valamint a trófea bírálatot és a távolságbecslést is több helyen gyakorolhattuk. Pusztavacson több tucat őz és dám trófeát foghattunk a kezünkbe, melyeket egyesével elbíráltunk és minősítettünk egy helyi vadász segítségével. A felkészülés jó hangulatban zajlott, még ha néha kihívást is jelentett a feladatok hibátlan teljesítése. Juszku István tanár úr és Halápi Nándor igazgató úr a lehető legjobb „kiképzésben” részesítettek minket. Minden lehetőséget megadtak a felkészülésre, az által, hogy lehetővé tették számunkra a személyes tapasztalatok és a kellő gyakorlat megszerzését. Ez a verseny, mind a felkészülést, mind a megmérettetést beleértve, meghatározó élmény. Olyan életre szóló dolgokat tanulhattunk meg és sajátíthattunk el, melyekre talán már az iskolán kívül nem lesz lehetőségünk! Mindenkinek, akit érdekel a vadászat, azt javaslom, hogy próbálja ki magát ezen a versenyen, mert ez soha vissza nem térő alkalom. Az iskolás éveinket ezek az élmények tegyék emlékezetessé!

Sok sikert az Országos Ifjúsági Vadászvetélkedő 2017-es versenyzőinek!

                                                                                      Csóti Mariann

14/B osztályos tanuló


Skip to content